Yardstick Syrah
- Door Adam Mason, ex-wijnmaker van DeMorgenzon
- Uit minuscule wijngaard met arme kiezelbodem
- Slechts 4000 flessen geproduceerd
Soepele, lichtkruidige rode wijn met een gelaagde geur van rode bes, braam, laurier, peper en rokerig eiken. Intens sappig met rood en zwart fruit, een evenwichtige frisheid en rijpe tannines. De finale is elegant met tonen van zwarte olijf en cacao. Om van te genieten bij uiteenlopende gerechten. Heerlijk bij Hollandse spruitjes met Texels lam, boerenkoolstamppot of gegrilde aubergine met feta en tomaat.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14%
- ProducentYardstick Wines
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekStellenbosch
- Serveer temperatuur18 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Extra informatie
Yardstick Syrah
Adam Mason, de voormalige wijnmaker van DeMorgenzon, is een man met een missie: druif- en terroirgetypeerde wijnen maken van fruit uit veelbelovende, onderscheidende wijngaarden in Stellenbosch. Dat doet hij onder zijn eigen label Yardstick Wines.De Syrah is de nieuwste aanwinst in de collectie; de 2022 is de eerste botteling. Als je het Adam vraagt, is syrah dé blauwe signatuurdruif van Zuid-Afrika. Hij oogst de druiven voor deze wijn in een slechts één hectare tellende wijngaard aan de voet van de Stellenboschberg. De bijzondere bodem bestaat uit klei en grote kiezelstenen, zoals in de klassieke kwaliteitswijngaarden van de Zuid-Rhône.
Eenmaal geplukt, vergist Adam de druiven in roestvrijstalen tanks en laat de schillen ongeveer een maand in contact met het sap. Om het pure druifkarakter op geen enkele manier te verstoren, gebruikt hij neutrale gisten. Na de persing rijpt Adam de wijn in een eikenhouten foeder. Hij bottelt slechts 4000 flessen.
Het resultaat is een prachtige Syrah-expressie, met puur fruit, verfijning en een energiek karakter. De wijn heeft tonen van zwarte bes, braam, zwarte peper en toast in de geur en een soepele, fruitige smaak met mooie rijpe tannine. Een ontdekking waard, eens te meer gezien de scherpe prijs!
Tip van Adam: hoewel de wijn meteen na openen gedronken kan worden, presenteert de Syrah zich op z’n mooist na even decanteren.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.