Yardstick à Gauche Selection Traditionelle
- Schitterende rode Stellenbosch van Adam Mason
- Geoogst in wijngaarden van grand cru-niveau
- Met een knipoog naar de beroemde linkeroever
Schitterende, eikengerijpte rode wijn met een verleidelijke geur van blauwe en zwarte bes, pruim, ceder en potloodslijpsel. De smaak is vol en romig met mooie fraîcheur en stevige, rijpe tannines. Lange finale die breed uitwaaiert met tonen van toast en laurier. Geweldig om zo van te genieten, of als fraaie maaltijdbegeleider. Heerlijk bij grill & braai, entrecote met knoflookchips, lamskarbonade met gebakken courgettes of oude Hollandse kazen.
Kenmerken
- Jaargang2022
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14.5%
- ProducentYardstick Wines
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekStellenbosch
- Serveer temperatuur18 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Lekker bij
Bestaat uit
- cabernet sauvignon 59%
- merlot 19%
- cabernet franc 10%
- petit verdot 10%
- syrah 2%
Allergie informatie
- Bevat sulfiet
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Extra informatie
Yardstick à Gauche Selection Traditionelle
De À Gauche van Yardsticks wijnmaker Adam Mason is niet alleen een waanzinnige rode Bordeauxblend, hij heeft ook nog eens een bijzonder goed verhaal. De wijn is Adams Kaapse interpretatie van de beroemde bordeauxwijnen uit de Médoc én een eerbetoon aan ons Hollanders.Nu vraagt u zich wellicht af wat Hollanders met de Zuid-Afrika en Bordeaux te maken hebben. Wel, het waren Nederlandse kolonisten die in de 17e eeuw de vitis vinifera naar de Kaap brachten en Constantia vestigden. Het waren eveneens Nederlandse ingenieurs die de moerassige Médoc drooglegden en zo geschikt maakten voor druiventeelt.
Adam maakt de wijn – net als in Médoc gebeurt – overwegend van cabernet sauvignon. Hij oogst de cabernet op zo’n acht kilometer van False Bay, in topwijngaarden met bodems van verweerd graniet en klei. Hij vult de blend aan met merlot, cabernet franc, petit verdot en (anders dan in Bordeaux) een mespuntje syrah. Deze druiven plukt hij in steile hellingwijngaarden tussen de gereputeerde Helderberg en Stellenbosch Mountain Range, met rode, ijzerrijke bodems.
In de kelder verwerkt Adam de verschillende druivenrassen apart. Na de vergisting rijpen de wijnen zo’n achttien maanden in Franse eikenhouten barriques. Vervolgens blendt Adam de diverse componenten tot de harmonieuze À Gauche, waarin de kracht en structuur van de cabernet sauvignon perfect wordt aangevuld met het parfum en de kruidigheid van de overige druiven.
Adam zelf zegt over zijn wijn: ‘het was mijn bedoeling om de rijpheid van de Kaapse zomer te vangen en tegelijk recht te doen aan de essentie en verfijnde textuur van de klassieke bordeauxrassen’. Daar is hij wat ons betreft met vlag en wimpel in geslaagd. Wat een imposante rode wijn, met tonen van cassis, pruim en ceder, een rijpe, romige en krachtige smaak en een eindeloze afdronk. Doet zijn naam À Gauche, verwijzend naar de beroemde linkeroever, zonder meer eer aan.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.