Tenuta Olim Bauda Gavi
- Kleine productie, grote kwaliteit
- Verfijnd en mineralig, met elegante citrustonen
- Heerlijk bij frisse salades of pasta met schelpdieren
Verfijnde droge witte wijn met rijpe appel en florale nuances in de geur. De smaak is fris en rond van structuur en eindigt aromatisch met een soepele afdronk.
Italië
Italië is een van de oudste wijnlanden van Europa en ook nog eens de grootste wijnproducent ter wereld, soms afgewisseld door Frankrijk. Door de enorme kennis en ervaring komen hier fantastische wijnen vandaan.
Wat Italië bovendien uniek maakt, is de enorme verscheidenheid aan inheemse druivenrassen die gebruikt worden in de wijnen. Door grote klimaatverschillen kunnen veel verschillende druiven groeien en rijpen.
Extra informatie
De droge witte Gavi is vernoemd naar het gelijknamige dorpje in het oostelijke deel van Piëmonte, zo’n 25 kilometer boven Genua. Een inmiddels populaire wijnstreek, niet in de laatste plaats door de makkelijk in het gehoor liggende en te onthouden naam.Die hulp hebben de wijnmakers van Olim Bauda echter niet nodig. Hun Gavi is een heerlijke, verfrissende en opwekkende witte wijn van de cortesedruif, mede getypeerd door de kalkhoudende grond in de wijngaarden.
Bijna vanzelfsprekend is de wijn gemaakt zonder houtrijping, om de maximale frisheid te behouden. Toch heeft de smaak - naast de fraaie, milde zuren - ook rijpe tonen van steenvruchten. Dit betekent dat de druiven perfect rijp en gezond zijn geoogst: precies op het juiste moment. Een knap gemaakte wijn dus! Mooi als aperitief, maar door de lange afdronk ook heel geschikt aan tafel.
Tenuta Olim Bauda - Piemonte
Wijnbouw is keihard werken om een product voort te brengen dat moeiteloos lijkt te zijn ontstaan. 'Wijn maken is praktisch en poëtisch tegelijk', zeggen ze bij Tenuta Olim Bauda in Piemonte. Het vereist veel kennis, inzet, toewijding en geduld. Al groeiden de broers Dino en Gianni en hun zus Diana Bertolino ermee op - het domein is al generaties lang in bezit van de familie -, goede wijn maken is nooit vanzelfsprekend.
Olim Bauda ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Asti en daarbinnen weer in de streek Monferrato. Dino, Gianni en Diana maken hier van zes wijngaarden een reeks wijnen, waaronder bekende namen als Barbera d'Asti en Moscato d'Asti. Ook telen ze de minder bekende druif grignolino, een oud - en lastig - Piëmontees ras.
De tegenstelling tussen poëzie en hard ploeteren zie je terug in de kelders. Enerzijds een schitterende historische vatenkelder waar de wijnen rusten en rijpen, anderzijds een moderne ruimte met blinkende tanks waar de vergisting onder streng gecontroleerde omstandigheden plaatsvindt. Het levert wijnen op die de typische kenmerken van Italiaanse druiven in zich dragen, gepolijst door de voordelen van moderne techniek. Anders gezegd: pittige, karaktervolle maar toch soepele wijn, waar je zonder moeite nóg een glas van drinkt.
Proefnotitie
Verfijnde droge witte wijn met rijpe appel en florale nuances in de geur. De smaak is fris en rond van structuur en eindigt aromatisch met een soepele afdronk.
Drinken bij
Mooie wijn bij salades en koude visschotels, maar ook een prima aperitief.
Houdbaarheid
Nu op dronk; goed houdbaar tot drie jaar na oogst.
Onderscheidingen
- De Grote Hamersma - december 2023: 9 | Een puntgave gavi
- Perswijn - februari 2024: ***(*) Goed tot zeer goed | Sappig, zuiver, fijne textuur, mooi
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.