Quinta da Romaneira Colheita Tawny Port
- Van uitsluitend eigen druiven
- In totaal 13 jaar gerijpt in houten vaten
- Rijk en complex, met tonen van gedroogd fruit, noten en specerijen
Licht amberkleurige port met een gelaagde geur van gedroogde pruim, vijgenpasta, munt en geroosterde noten. Krachtig en volzoet van smaak met fijne tannines en milde zuren. Een dessert op zich! Ook fraai bij gerijpte, harde kazen, of bij een noten- of chocoladedessert.
Kenmerken
- Jaargang2007
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage19.5%
- ProducentQuinta da Romaneira
- Land van herkomstPortugal
- Serveer temperatuur16 - 18 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Bestaat uit
- touriga nacional 50%
- touriga franca 40%
- Tinto Cão 10%
Allergie informatie
- Bevat sulfiet
Portugal
Portugal staat met name bekend om de port. Port is een versterkte wijn, wat inhoud dat er extra alcohol is toegevoegd.
Port wordt gemaakt in verschillende stijlen: Ruby port, vintage port en tawny port. De grootste verschillen in deze stijlen worden gemaakt door de periode van rijping en de plek waar de druiven vandaan komen. Wordt de port gemaakt uit een blend van meerdere jaargangen, of komen ze juist van 1 oogst? En komen ze uit verschillende wijngaarden, of alleen uit de beste of zelfs uit 1 wijngaard? Dit biedt zeer veel verschillende variaties.
Extra informatie
Waar Vintage Port de ultieme expressie van Ruby Port is, is Colheita de crème de la crème van de Tawny Port. Een Colheita wordt gemaakt van druiven uit één oogstjaar en moet tenminste zeven jaar gerijpt hebben in houten vaten.Bij Quinta da Romaneira doen ze daar nog een schepje bovenop. In de eerste plaats komen de druiven niet alleen uit één oogstjaar, maar worden de touriga nacional, touriga franca en tinto cão ook nog eens uitsluitend geoogst in de eigen wijngaarden, die allemaal de hoogst mogelijke classificatie hebben (klasse A). Een bijzonderheid in de Douro, waar veel huizen ook druiven inkopen.
Daarbij rijpt de Colheita van Romaneira na de persing met de voet en de vergisting eerst drie jaar in grote houten vaten (tonéis). Vervolgens rijpt de Port nog eens tien jaar in kleinere houten vaten van 640 liter. Dit geeft de wijn een prachtig complex karakter, met ontwikkelingstonen van gedroogd fruit, noten en specerijen.
Drink de Colheita bijvoorbeeld in combinatie met gerijpte harde kazen als cheddar of manchego, of bij een noten- of chocolade dessert. Of als dessert op zich, want een glas van deze elegante, verleidelijke en gelaagde pracht-Port is een ware beleving!
Drinken bij
Deze pracht-Port is een dessert op zich! Ook fraai bij gerijpte, harde kazen als cheddar of manchego, of bij een noten- of chocoladedessert.
Proefnotitie
Licht amberkleurige port met een gelaagde geur van gedroogde pruim, vijgenpasta, munt en geroosterde noten. Krachtig en volzoet van smaak met fijne tannines en milde zuren. Minutenlange finale met nuances van rozijnen en karamel.
Houdbaarheid
Vanaf de botteling op dronk en na opening tot 6-8 weken houdbaar.
Onderscheidingen
JamesSuckling.com - juni 2023: 96/100 punten | Very sweet with a fresh finish
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.