La Orphica Seleccion Aurora
- Blend van macabeo, sauvignon, verdejo en een drupje moscatel
- Aromatisch, sappig en mild
- Heerlijk zo, of bij tapas, gegrilde vis of asperges
Groengeel getinte wijn met een opwekkende geur van appel, perzik en anijs. De smaak is soepel en sappig met rijp peerfruit, een levendige frisheid en milde finale. Heerlijk als aperitief en bij de borrel, of bij tapas, gegrilde vis of aspergegerechten.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage12.5%
- ProducentBodegas Trenza
- Land van herkomstSpanje
- StreekYecla
- Serveer temperatuur7 - 9 graden
- AfsluitingKurk
- BijzonderhedenVegan
- Aantal in doos6
Spanje
Spanje is het derde wijnland wereldwijd op het gebied van volume en omzet, na Italië en Frankrijk. De bekendste wijnstreken zijn Rioja en la Mancha.
Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, (grenache) en de murviedro (mourvèdre). De bekendste witte druiven zijn de albariño (waar de Rías Baixas van gemaakt wordt) en de verdejo (waar Rueda en palomino de Jerez van gemaakt wordt).
Wijnkaartbeschrijving
Groengeel getinte wijn met een opwekkende geur van appel, perzik en anijs. De smaak is soepel en sappig met rijp peerfruit, een levendige frisheid en milde finale.Wijnspijssuggestie
Heerlijk als aperitief en bij de borrel, of drinken bij tapas, gegrilde vis of aspergegerechten.Extra informatie
De gebroeders Tofterup weten van wijn. David is wijnmaker, Jonas is de eerste Deense Master of Wine. Samen runnen ze Bodegas Trenza en maken ze bijzonder verleidelijke wijnen in de Zuid-Spaanse wijnstreek Yecla, zoals deze verrassende witte Orphica Aurora. Verrassend, want het hete klimaat in Yecla is toch vooral geschikt voor rode wijnen van stevige druiven als monastrell. De broers Tofterup hebben hun macabeo, sauvignon, verdejo en moscatel echter aangeplant in wijngaarden op wel 900 meter hoogte. Daar zijn de omstandigheden koeler, waardoor de druiven mooi fris en aromatisch blijven.
Om dat levendige karakter ook in de wijn te behouden, oogsten de broers de druiven bij dageraad (vandaar Orphica Aurora), wanneer de buitentemperatuur en de druiven nog koel zijn. Na de pluk worden ze meteen naar de kelder gebracht en vergist bij een koele temperatuur in roestvrijstalen tanks. Houtrijping komt er niet aan te pas.
Zo slagen de broers erin een bijzonder expressieve, energieke en sappige witte wijn te maken in het hete Spaanse zuiden. Met z’n geurige, fruitige en iets florale tonen en milde, rijpe smaak is de Orphica zowel heerlijk als borrelwijn als aan tafel. Probeer ‘m bijvoorbeeld eens met olijven, knoflookgarnalen, gerookte amandelen of Spaanse ham. Of serveer ‘m bij gerilde octopus, vis of asperges. Genieten gegarandeerd!
Proefnotitie
Groengeel getinte wijn met een opwekkende geur van appel, perzik en anijs. De smaak is soepel en sappig met rijp peerfruit, een levendige frisheid en milde finale.
Drinken bij
Heerlijk als aperitief en bij de borrel, of drinken bij tapas, gegrilde vis of aspergegerechten.
Houdbaarheid
Nu op dronk en prima houdbaar tot twee jaar na de oogst.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.