La Maldita Rioja Garnacha
- Heerlijk bij allerlei hapjes
- Volle, pittige, kruidige smaak
- Uit de bodega van topproducent Rafael Vivanco
Volrode wijn met licht paarse nuances. Heerlijk fruitig van geur met frambozen en bramen, sappig en fris van smaak met een ronde, soepele en aromatische afdronk. Prima bij koude schotels, vleesgerechten of – licht gekoeld – op het terras.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14%
- ProducentBodegas Vivanco
- Land van herkomstSpanje
- StreekRioja
- Serveer temperatuur16 - 18 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Spanje
Spanje is het derde wijnland wereldwijd op het gebied van volume en omzet, na Italië en Frankrijk. De bekendste wijnstreken zijn Rioja en la Mancha.
Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, (grenache) en de murviedro (mourvèdre). De bekendste witte druiven zijn de albariño (waar de Rías Baixas van gemaakt wordt) en de verdejo (waar Rueda en palomino de Jerez van gemaakt wordt).
Wijnspijssuggestie
Toegankelijke rode wijn, veel fruit, prima bij koude schotels, vleesgerechten of - licht gekoeld - op het terras.Extra informatie
Garnacha is na tempranillo het meest aangeplante druivenras in de populaire Riojastreek. Hij wordt vooral gebruikt in assemblages. Voor monocépages (wijnen van één druif) is garnacha geen geliefde kandidaat, omdat de druif lastig te telen is en een laag rendement geeft. Wijnboeren noemen 'm dan ook wel 'la maldita', oftewel 'de vervloekte'.Rafael Vivanco gaat 'de vervloekte' echter niet uit de weg en maakt er zelfs een bijzonder aantrekkelijke 100% garnacha van. Rafael is dan ook niet de eerste de beste wijnmaker. Hij is in Bordeaux opgeleid tot oenoloog en wordt door de Engelse wijnschrijver Tim Atkin genoemd als een van de meest succesvolle modernisten van de Rioja. Zo bewijst ook zijn verleidelijke Maldita.
De handgeplukte druiven komen van relatief koel gelegen wijngaarden, waardoor ze hun fraaie fruitaroma's behouden. Ze vergisten vervolgens in grote tanks; slechts 10% rijpt een paar maanden in kleine eikenhouten vaten. Pittig en fris en daardoor het best van smaak als u er iets bij eet.
Karel Hak – 5 november 2020
Bizar verrassend. Vond het een vreemd etiket echter Laurens van wijnenwereld heeft me overtuigd. Chapeau