Famille Fezas Java Gascogne Blanc
- Droog, sappig en verleidelijk aromatisch
- Heerlijk als aperitief of bij asperges of quiche
- Ideale borrelwijn, ook perfect bij groene salades of asperges
Frisdroge witte wijn uit Frankrijk met een aroma van groene appel, buxus en limoen. De smaak is fris, soepel en zuiver. Prima aperitief op het terras of bij frisse voorgerechten met vis.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage11.5%
- ProducentDomaine Chiroulet
- Land van herkomstFrankrijk
- StreekSud-Ouest
- HerkomstGascogne
- Serveer temperatuur7 - 9 graden
- AfsluitingSchroefdop
- Aantal in doos6
Bestaat uit
- colombard 50%
- sauvignon blanc 25%
- ugni blanc 25%
Allergie informatie
- Bevat sulfiet
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Extra informatie
Philippe Fezas is een van de topwijnmakers uit de Gascogne. Hij excelleert met zijn Java, een fraaie assemblage van sauvignon, colombard en ugni blanc. Wat hem onderscheidt van andere producenten? De Gascogne is berucht om de extreem hoge rendementen in de wijngaard, waardoor menig wijn uit deze streek zo zuur en licht van smaak is dat er flink moet worden aangezoet.Fezas beperkt de oogsthoeveelheid per stok daarentegen tot meer dan de helft van wat gebruikelijk is. Hierdoor plukt hij gezondere druiven met veel meer rijpheid en milde frisheid. Dat proef je terug in de sappige, volle smaak.
Java is dan ook een echte ‘vin de plaisir’: fris en rond tegelijk, met een verleidelijke, aromatische intensiteit van citrus en exotisch fruit. Overtuigt als aperitief maar smaakt ook heerlijk bij frisse voorgerechten met vis en (gegrilde) asperges.
Philippe Fezas
Philippe is gediplomeerd oenologue en past op colombard en sauvignon een zogenoemde macération pelliculaire toe. Hierbij weken deze druiven met hun schil korte tijd in het sap, met als resultaat: beduidend meer intensiteit in geur en smaak. Geen complexe wijn, maar wel - zoals de Fransen zeggen - een heerlijke ‘vin de plaisir’.
Proefnotitie
Stuivend aroma van groene appel, buxus en limoen. De smaak zet fris en soepel in en eindigt geurig, met een licht rinse en zuivere afdronk.
Drinken bij
Heerlijk sappige droge witte wijn. Prima aperitief op het terras of bij frisse voorgerechten met vis.
Houdbaarheid
Nu op dronk, goed houdbaar tot twee jaar na de oogst.
Onderscheidingen
- Concours Général Agricole: zilveren medaille
- De Grote Hamersma - maart 2023: 8.5 | Wat een vreugde
Wim – 25 april 2023
Voor weinig geld een heel aardige zomerse wijn