Domaine la Bouïssiere Gigondas
- Van grenache en syrah van oude stokken
- Uit hooggelegen wijngaarden met uniek terroir
- Krachtig en geconcentreerd, maar mét sap en finesse
Krachtige, mondvullende rode wijn met een verfijnde geur van pruim, braam, kers, leer en kruidnagel. Zwoel en rijk van smaak met jammy fruit, krachtige tannine en uitgebalanceerde zuren. Enorme smaaklengte met laurier en toast. Perfect om te drinken bij grill- en stoofschotels.
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Wijnkaartbeschrijving
Paarsrode wijn met een verfijnde geur van pruim, braam, kers, leer en kruidnagel. Zwoel en rijk van smaak met jammy fruit, krachtige tannine en uitgebalanceerde zuren.Wijnspijssuggestie
Krachtige, mondvullende rode wijn om te drinken bij grill- en stoofschotels. Fraai bij entrecote met gegrilde aubergine en courgette, pittige spareribs, of jonge, harde kazen.Extra informatie
Domaine la Bouïssiere Gigondas
Gigondas. Dat is waar het allemaal om draait bij Domaine la Bouïssière. Logisch, want de broers Thierry en Gilles Faravel bezitten misschien wel de mooiste en meest adembenemende wijngaarden van de appellatie. Ze zijn gelegen aan de voet van de kleine maar ruige (en inderdaad tandvormige) bergketen Dentelles de Montmirail, op maar liefst 300 tot 500 meter hoogte. Het woeste terrein is dusdanig steil dat een deel van de wijngaarden zelfs is aangelegd in terrassen.Het levert een uniek terroir op voor even unieke wijnen. De bodem is feitelijk een millennia oude zeebodem, omhooggeduwd tijdens de formatie van de Dentelles. De expositie van de wijngaarden is noordwestelijk, waardoor het hier koeler is dan in veel andere wijngaarden in de appellatie. Dit zorgt voor een evenwichtige frisheid in de wijn. Tussen de druivenranken tot slot, groeit wilde garrigue, wat de Gigondas een mooi kruidig karakter geeft.
Natuurlijk danken de wijnen hun uitzonderlijke kwaliteit niet uitsluitend aan het terroir. Gilles zorgt met veel aandacht voor de oude stokken. Zijn werkwijze is biologisch, al is het domein niet gecertificeerd. De druiven (grenache en syrah) worden zorgvuldig met de hand geoogst. In de kelder staat Thierry aan het roer. Zijn werkwijze is klassiek en minimalistisch. Bijzonder is dat hij veel met hele trossen in plaats van alleen ontsteelde druiven werkt, wat zijns inziens voor meer spanning in de wijn zorgt. De rijping vindt plaats in gebruikte eikenhouten vaten.
Het resulteert in een verbluffende Gigondas, die zonder meer tot de beste van de streek behoort. Hij is vol, geconcentreerd en krachtig, maar de frisheid, spanning en sappigheid zorgen ervoor dat de wijn op geen enkel moment log of zwaar wordt; de typische Bouïssière-signatuur. Een prachtwijn, met nog vele jaren voor zich.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.