DeMorgenzon DMZ Limited Release Roussanne
- Van druiven uit enkel eigen wijngaarden
- Eigenlijk bedoeld voor de luxe witte Maestro
- Vol en rijp, met tonen van tropisch fruit, toast en boter
Bijzondere, luxe witte wijn uit Zuid-Afrika. Vol, rijp en droog, met een aangenaam aroma van tropisch fruit, toast en licht boter. De smaak is krachtig, zacht en houdt lang aan in de mond. Fraai bij gepocheerde visschotels of bij kip- of kalfsvlees met romige sauzen.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14.5%
- ProducentDeMorgenzon Estate
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekStellenbosch
- Serveer temperatuur8 - 10 graden
- AfsluitingSchroefdop
- Aantal in doos6
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Extra informatie
DeMorgenzon DMZ Limited Release Roussanne
De exclusief voor ons gebottelde Limited Release-wijnen (of eigenlijk Beperkte Vrystelling in het Afrikaans) van DeMorgenzon uit Stellenbosch zijn een echte buitenkans! Het wijnhuis maakt deze wijnen namelijk van een topkwaliteit druiven, die het nét niet gehaald hebben in de prestigewijnen van het domein, zoals de Maestro of de Reserve-wijnen.Deze prachtige pure Roussanne is gemaakt van druiven die eigenlijk bedoeld waren voor DeMorgenzons chique witte Maestro. Ze staan aangeplant in twee eigen wijngaarden van het domein, met zuidelijke expositie en granieten bodems. Eenmaal mooi goudkleurig en dus perfect rijp, wordt de roussanne met de hand geplukt.
In de kelder ontsteelt Alastair de druiven en volgt enkele uren schilcontact voor extractie van aroma’s en structuur. Na de delicate persing vergist Alastair het sap met uitsluitend druifeigen gisten in een betonnen ei en grote, gebruikte eikenhouten fusten. Na negen maanden rijping worden de verschillende vaten geblend en de wijn gebotteld.
Het levert een bijzondere witte wijn op, die een stuk luxer smaakt dan z’n prijs doet vermoeden. Hij is vol, rijp en droog, met een aangenaam aroma van tropisch fruit, toast en licht boter. De smaak is krachtig en zacht, de afdronk aanhoudend. Geniet nu of de komende vijf jaar van de Roussanne, bijvoorbeeld bij gepocheerde vis of kalfsvlees.
Alastair Rimmer van DeMorgenzon
"Hierdie wyn word van 'n blok met ‘n suiderlike aspek wat 200m bo seespieël geleë is en uitkyk oor Valsbaai gemaak. Die Roussanne van hierdie blok wingerd vorm 'n sleutelkomponent van ons bekende Maestro wit versnit wat ons produseer, en ons bottel 'n klein gedeelte daarvan op sy eie vir ons vriende in Nederland! Die sap word toegelaat om in kontak met die doppe te sit voordat die wyn in 'n kombinasie van beton-eiers en ou (neutrale) 300l Franse eikehoutvate gefermenteer word. Die boeket is redelik subtiel met note van kweper en fynbos. Hierdie geure volg op die smaak en word pragtig ondersteun deur die struktuur van die wyn wat kom van die klein bietjie dopkontak met die sap voor die fermentasie begin. Die wyn het 'n lang soutafwerking wat toelaat dat hierdie wyn op sy eie of saam met kos geniet kan word."
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.