DeMorgenZon DMZ Chardonnay
- Uit een relatief koel gedeelte van Stellenbosch
- Zuivere, sappige en frisse stijl
- Mooie wijn bij vis, gevogelte en pasta carbonara
Volle, romige witte wijn uit Zuid-Afrika, gerijpt op Frans eiken. De frisse, zachte smaak combineert goed met vis en gevogelte. Ook erg lekker bij pasta carbonara.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage13.5%
- ProducentDeMorgenzon Estate
- Land van herkomstZuid-Afrika
- StreekStellenbosch
- Serveer temperatuur9 - 11 graden
- AfsluitingSchroefdop
- Aantal in doos6
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika produceert al 3 eeuwen wijn. Toch noemen we dit nog steeds ‘wijn uit de nieuwe wereld’. Er heerst een zeer heet klimaat, wat eigenlijk veel te warm is voor het verbouwen van druiven. De wijngebieden liggen dan ook allemaal aan de kust.
Qua witte druiven staat de chenin blanc het meest aangeplant in Zuid-Afrika, gevolgd door chardonnay en sauvignon blanc.
De rode druif pinotage is een specialiteit uit Zuid-Afrika. Dit is een kruising tussen pinot noir en cinsault. Qua populariteit zijn de cabernet sauvignon, shiraz en merlot sterk in opkomst.
Wijnspijssuggestie
Mooie wijn bij visgerechten en gevogelte, maar ook bij pasta carbonara.Extra informatie
Befaamd wijnhuis DeMorgenzon maakt een serie verbluffende wijnen die tot de beste van Zuid-Afrika worden gerekend. Hun Chardonnay is een fraai voorbeeld van zuivere, sappige nieuwe-wereldstijl met verleidelijke toastaroma’s en een aangename frisheid.De wijngaarden van DeMorgenzon liggen in een relatief koel gedeelte van Stellenbosch. Een eerste kwaliteitsselectie vindt al plaats tijdens de handmatige pluk in de wijngaard. De beste druiven vergisten met behulp van natuurlijke gist en rijpen zeven maanden in gebruikte houten vaten (75%) en roestvrijstalen tanks (25%).
Na de rijping volgt een lichte filtering maar geen klaring meer. Daardoor blijft een maximum aan smaak bewaard. Een mooie wijn bij visgerechten en gevogelte, maar ook prima inzetbaar als aperitief.
Drinken bij
Mooie wijn bij visgerechten en gevogelte, maar ook bij pasta carbonara.Proefnotitie
Volle, romige Chardonnay met verfijnd eikenhout in het aroma, in harmonie met frisse fruittonen. De smaak is rond en zacht, met voldoende frisheid.Houdbaarheid
Op dronk na één jaar; gemakkelijk houdbaar tot vier à vijf jaar na de oogst.Onderscheidingen
- Vinous | Neal Martin - september 2024: 89/100 punten | This is a classy Chardonnay at a keen price
- Tim Atkin MW - Special Report South Africa 2024: 90/100 punten | Always a very good bottle of wine
- The Wine Advocate | Anthony Mueller – mei 2024: 88/100 punten | Perfect for enjoying on a warm summer day
- Perswijn - september/oktober 2023: 14,5/20 punten | Goed | Sappig, jong, aantrekkelijk
- De Grote Hamersma - maart 2023: 8.5 | Perziken, peer, rijpe appel, grapefruit, amandeltjes en echt vanille-ijs.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.