Château Lamartine Cahors Cuvée Particulière
- Serieus alternatief voor mooie Haut-Médoc
- Verleidelijke fruitgeuren en fraai gedoseerd eiken
- Perfecte begeleider van kruidige (wild)schotels en rood vlees
Dieprode Franse wijn met een krachtig aroma van eikenhout en fruit. Ook de smaak is krachtig, maar wel toegankelijk. Lekker bij kruidige (wild)schotels, rood vlees of pittige kaas.
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Extra informatie
Château Lamartine Cahors Cuvée Particulière
Alain Gayraud van Château Lamartine is specialist in het maken van een toegankelijke stijl Cahors, de klassieke en weer volop in belangstelling staande wijnstreek in Zuidwest-Frankrijk. Zijn wijngaard ligt in het westelijke deel van de streek, met meer gematigde Atlantische invloeden. Hierdoor rijpen de druiven gelijkmatiger dan in de koeler gelegen centrale en oostelijke delen van het gebied.Daarnaast is hij een fervent aanhanger van 'micro-bullage', een revolutionaire methode die eind vorige eeuw is bedacht door zijn goede vriend en innoverend wijnmaker Patrick Ducourneau. Door de wijn tijdens het rijpingsproces zeer gedoseerd met zuurstof in contact te brengen, verzacht de tannine en versoepelt de doorgaans zeer stevige smaak.
De toegankelijke stijl spreekt aan en Lamartine krijgt dan ook vele mooie persrecensies. Dat is alleen maar toegenomen sinds Alain’s kinderen Lise en Benjamin het roer hebben overgenomen op dit fantastische wijndomein en hun eigen stempel drukken op de wijnen.
De indrukwekkende Cuvée Particulière komt van ruim 50 tot 60 jaar oude wijnstokken malbec (90%) en tannat en rijpt veertien maanden in kleine en grote eikenhouten vaten. Dankzij de moderne vinificatie kan deze fraaie Cahors schitterend rijpen, maar is ‘ie – na decanteren – ook in z’n jeugd niet te versmaden!
Drinken bij
Nu gedronken een goede begeleider van kruidige (wild)schotels, rood vlees of pittige kazen.Proefnotitie
Dieprode wijn met een krachtig, jeugdig aroma van eikenhout en fruit. De smaak zet krachtig en aromatisch in. De afdronk is geurig en lang, met pittige maar versmolten tannines.Houdbaarheid
Op dronk vanaf drie tot tien jaar na de oogst.Onderscheidingen
- JamesSuckling.com - januari 2024: 91/100 punten | Wild currants, herbs, earth, bark and spices on the nose follow through to a medium to full body with fine, firm tannins. Crunchy cherries at the center with a succulent and silky finish. Drink or hold.
- Perswijn - augustus 2023: ****(*) Zeer goed tot uitstekend | Kruidig, bessenfruit, hout, toast, structuur, kracht, bittertje, lengte
- JancisRobinson.com | Tamlyn Currin - april 2022: 16+/20 punten | Quite meaty on the nose – raw beef fat, juniper berry, allspice berry. Dry spices and dry-spiced tannins, more rare/raw-beef meatiness on the palate. Blood and iron and rust and, for me, it has the distinctive and particularly pungent green of what I knew as black jacks. The leaves smelt really strong on hot days or when we crushed them hiking through the bush. Something a bit like camphor, crushed beetles and pine resin. Very, very dry tannins. I'd pack this wine into a quiet dark corner and leave it to work on its charm skills for a year or three.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.