Chateau Henri Bonnaud Palette Rose
- Henri Bonnaud is 1 van de slechts 5 producenten in de streek
- Uniek kalkstenen terroir geeft topkwaliteit Provence
- Zeer gastronomische en zelfs kelderwaardige rosé
Zalmroze getinte wijn met een opwekkende geur van rozenbottel, framboos, perzik en meloen. De smaak is krachtig, vol en intens sappig met een levendige frisheid. Mooi droog en indrukwekkend lang in de finale met klein rood fruit, anijs en laurier.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage13%
- ProducentChâteau Henri Bonnaud
- Land van herkomstFrankrijk
- StreekProvence
- AfsluitingKurk
- BijzonderhedenBiologisch
- Aantal in doos6
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Extra informatie
Chateau Henri Bonnaud Palette Rose
Niet ver van Aix-en-Provence bevindt zich een van de kleinste (en oudste) herkomstgebieden van Frankrijk: Palette. De appellatie – een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk – telt slechts 43 hectaren en er zijn dus ook maar vijf producenten die er wijn maken. De beroemdste is het historische Château Simone, maar ook Stéphane Spitzglous van Château Henri Bonnaud timmert er flink aan de weg!Palette kreeg zijn AOP-onderscheiding al in 1948 vanwege het bijzondere kalkstenen terroir. Hiermee onderscheidt Palette zich van de rest van de Provence. Stéphane kent dit terroir op zijn duimpje. Hij groeide namelijk op bij zijn opa, die het wijndomein leidde. In 1996 mocht hij het stokje van zijn grootvader overnemen.
Inmiddels bewerkt de bevlogen Stéphane zijn 14 hectaren wijngaarden biologisch. Levendige bodems en biodiversiteit beschouwt hij als voorwaarden voor authentieke wijnen. Stéphane oogst de mourvèdre, grenache en cinsault voor zijn rosé met de hand, in kleine kratjes van maximaal 15 kilo. Zo arriveren de druiven in zo perfect mogelijke staat in de kelder.
Om de rosé te maken laat Stéphane een deel van het sap van de rode wijn weglopen. Vervolgens rijpt hij de rosé gedurende acht maanden, 80% in roestvrijstalen tanks en 20% in kleine Franse eikenhouten fusten. Dit zorgt ervoor dat de wijn mooi gestructureerd en soepel tegelijk is.
Het eindresultaat is een uiterst verfijnde rosé met florale, fruitige en zilte tonen. Opvallend elegant met een uitgelezen balans tussen frisheid, rijpe fruittonen en een rijk geschakeerde lange afdronk. Drink deze gastronomische wijn bij voorkeur aan tafel, bij Provençaalse visgerechten bijvoorbeeld.
Proefnotitie
Zalmroze getinte wijn met een opwekkende geur van rozenbottel, framboos, perzik en meloen. De smaak is krachtig, vol en intens sappig met een levendige frisheid. Mooi droog en indrukwekkend lang in de finale met klein rood fruit, anijs en laurier.
Drinken bij
Luxe aperitiefwijn, maar ook gastronomisch breed inzetbaar, zoals bij Provençaalse (vis)gerechten, vele soorten quiche en rijpe witschimmelkazen.
Houdbaarheid
Direct op dronk en het best van smaak tot zo’n vier jaar na de oogst.
Onderscheidingen
- Le Guide Hachette des Vins: Coup de coeur 2022 | ***
- Perswijn Rosé Concours 2023: Eervolle vermelding | Categorie vanaf € 20,- | Vief, mooi bittertje, lengte
ave – 15 augustus 2021
Dit is de allermooiste en lekkerste Rose die ik ooit hebt geproefd,
absolute TOP.