Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes – Bouard-Bonnefoy
- Van het beloftevolle familiebedrijf Bouard-Bonnefoy
- Tonen van citrus, rijp steenfruit, boter en toast
- Heerlijk bij kip uit de oven of romige vis
Na de handmatige oogst en persing in een ouderwetse, houten verticale pers, vergist deze Chassagne Montrachet met natuurlijke gisten in eikenhouten fusten. Er volgt een jaar vatrijping. Dit geeft een indrukwekkende Chassagne met tonen van citrus, rijp steenfruit, boter, toast en mineraliteit, een zijdezachte textuur en een lange afdronk. Een gastronomische wijn bij uitstek!
Kenmerken
- Jaargang2022
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage13%
- ProducentDomaine Bouard-Bonnefoy
- Land van herkomstFrankrijk
- StreekBourgogne
- HerkomstChassagne Montrachet
- Serveer temperatuur12 - 14 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Extra informatie
De gevleugelde uitdrukking ‘le vin se fait dans la vigne’, is zeker van toepassing op de prachtige wijnen van het kleine familiewijngoed Bouard-Bonnefoy. De kwaliteit van hun druiven is zo subliem dat ze zich trotse leverancier mogen noemen van niemand minder dan Pierre-Yves Colin-Morey, een van de absolute elite-producenten in de Bourgogne.Van een klein deel van hun druiven maken Fabrice Bouard en zijn dochter Clara, die ook stage liep bij Pierre-Yves, hun eigen prachtige, pure witte Bourgognes. Het merendeel van de wijngaarden van de familie is gelegen in Chassagne-Montrachet. Dit is dan ook de specialiteit van het huis.
De chardonnaydruiven voor deze bijzondere cuvée komen uit de premier cru-wijngaard Les Chenevottes, op de grens met Saint-Aubin. De bodem - een mix van kalk, klei en mergel - is er relatief vruchtbaar. Dit vertaalt zich in een rijke, rijpe stijl Chassagne.
Na de handmatige oogst en persing in een ouderwetse, houten verticale pers, vergist de wijn met natuurlijke gisten in eikenhouten fusten. Er volgt een jaar vatrijping, met af en toe lichte bâtonnage, oftewel het omroeren van de gisten.
Dit zorgt voor een indrukwekkende Chassagne met tonen van citrus, rijp steenfruit, boter, toast en mineraliteit, een zijdezachte textuur en een lange afdronk. Een gastronomische wijn bij uitstek, bijvoorbeeld bij kip uit de oven of een romig visgerecht.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.