Los Losares Monastrell
- Van Almansa’s prestigedruif monastrell
- Geoogst in wijngaarden op ruim 9 meter hoogte
- Mooi bij stevige (vlees)gerechten of oude harde kazen
Dieprode wijn met een pure geurexpressie van rode bes, kers, pruim, vanille en toast. Krachtig en intens van smaak, maar blijft elegant met zondoorstoofd fruit, een evenwichtige frisheid en gepolijste tannines. De afdronk is aanhoudend met mokka en cederhout. Heerlijk bij stevige (vlees)gerechten, zoals gekruide tournedos, stoofschotel met lam en bonen of pittige, harde kazen.
Spanje
Spanje is het derde wijnland wereldwijd op het gebied van volume en omzet, na Italië en Frankrijk. De bekendste wijnstreken zijn Rioja en la Mancha.
Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, (grenache) en de murviedro (mourvèdre). De bekendste witte druiven zijn de albariño (waar de Rías Baixas van gemaakt wordt) en de verdejo (waar Rueda en palomino de Jerez van gemaakt wordt).
Extra informatie
Bodegas Piqueras is een van de belangrijke drijvende krachten achter de Spaanse regio Almansa en maakt er prachtige, authentieke wijnen. Als ode aan de streek, haar bijzondere terroir en oude wijnstokken lanceerde wijnmaker Juan Pablo Cantos eerder al de Los Losares Granacha Tintorera. Na het grote succes van deze wijn besloot hij een tweede Los Losares te introduceren, gemaakt van Almansa’s absolute prestigedruif monastrell.Juan Pablo oogst de druiven in één enkel perceel in Los Losares, gelegen op 900 meter boven zeeniveau. De wijngaard heeft een stenige bodem en een uniek microklimaat. De hoge ligging zorgt voor druiven met mooi ontwikkelde aroma’s en frisse zuren. De ongeënte stokken zijn ruim tachtig jaar oud, wat zorgt voor concentratie en complexiteit in de wijn.
Omdat Juan Pablo graag een Monastrell wilde maken die de typische kracht en intensiteit van een mooie Almansa combineert met finesse, besloot hij de wijn op te voeden in grote eikenhouten vaten. Deze geven niet zoveel smaak af; de houtrijping is daardoor subtiel en ondersteunend.
Wat ons betreft is Juan Pablo geweldig geslaagd in zijn opzet. De Los Losares Monastrell is een prachtige rode Almansa met rijp, zondoorstoofd fruit. Krachtig en intens van smaak, maar ook met een verfijnde frisheid en een mooi gepolijste structuur. Drink ‘m in combinatie met bijvoorbeeld lam of rood vlees, of bij oude, harde kazen. Of gewoon zo, want deze indrukwekkende Spaanse wijn is een beleving op zich.
Proefnotitie
Dieprode wijn met een pure geurexpressie van rode bes, kers, pruim, vanille en toast. Krachtig en intens van smaak, maar blijft elegant met zondoorstoofd fruit, een evenwichtige frisheid en gepolijste tannines. De afdronk is aanhoudend met mokka en cederhout.
Drinken bij
Fraaie, eikengerijpte rode wijn die mooi combineert met stevige (vlees)gerechten, zoals gekruide tournedos, stoofschotel met lam en bonen of pittige, harde kazen.
Houdbaarheid
Op z’n mooist vanaf 3 jaar; houdbaar tot 8 à 9 jaar na de oogst.
Onderscheidingen
Gilbert & Gaillard International Challenge 2022:
Gouden medaille | Characterful wine pairing with roast meats
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.