Abbotts & Delaunay Viognier
- Van druiven uit hoger gelegen wijngaarden
- Met korte rijping op de gisten voor extra smaakintensiteit
- Verfijnd aroma van bloemen en perzik en een volle smaak
Elegante, soepele witte wijn met aroma’s van witte bloemen, abrikoos, perzik en meloen. De smaak is vol, sappig met puur geel fruit en verfrissende zuren. Lichte perzikschilbitters in de aanhoudende finale. Om te drinken als aperitief of bij de borrel. Ideale tafelwijn bij toast met rillettes, groene salade met mango en walnoten, risotto met rivierkreeftjes of rijpe, harde kazen.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage14%
- ProducentAbbotts & Delaunay
- Land van herkomstFrankrijk
- StreekLanguedoc/Roussillon
- Serveer temperatuur7 - 9 graden
- AfsluitingSchroefdop
- Aantal in doos6
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Extra informatie
Wat een fraaie, elegante Zuid-Franse Viognier van Abbotts & Delaunay! Laurent Delaunay, telg uit een Bourgogne-wijnfamilie, kocht in 2005 de kleine ‘boutique winery’ van de getalenteerde Australische Nerida Abbott in het dorpje Marseillette en bouwde sindsdien het gamma uit.De geslaagde serie Les Fruits Sauvages bestaat uit fruitige, soepele en elegante wijnen van één druivenras. De naam dankt de serie aan het feit dat Laurent met veel respect voor het land werkt en de wilde planten rondom de wijngaard zoveel mogelijk behoudt.
De viognierdruiven voor dit heerlijke exemplaar oogst Laurent in wijngaarden op zo'n 150-200 meter hoogte in de Hérault en Aude, ingeklemd tussen de Cevennen en de Pyreneeën. De druiven worden in de vroege ochtend geplukt en meteen naar de kelder vervoerd, zodat ze in optimale staat verwerkt kunnen worden.
In de kelder volgt een eenvoudige vinificatie: de druiven vergisten bij een gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen tanks om zoveel mogelijk fris- en fruitigheid te behouden. Vervolgens rijpt de wijn nog enige tijd op de gisten, voor net even wat extra body en smaakintensiteit.
Het eindresultaat is een heerlijke witte wijn, met de kenmerkende viognieraroma's van witte bloemen en perzik en een volle, ronde smaak. Drink 'm gewoon zo, als borrelwijn, of bijvoorbeeld in combinatie met een groentequiche, kip uit de oven of rijpe, harde kazen.
Drinken bij
Elegante, soepele witte wijn om te drinken als aperitief of bij de borrel. Ideale tafelwijn bij toast met rillettes, groene salade met mango en walnoten, risotto met rivierkreeftjes of rijpe, harde kazen.Proefnotitie
Geurige, droge witte wijn met aroma’s van witte bloemen, abrikoos, perzik en meloen. De smaak is vol, sappig met puur geel fruit en verfrissende zuren. Lichte perzikschilbitters in de aanhoudende finale.Houdbaarheid
Nu mooi en houdbaar tot zo’n 3 jaar na de oogst.Onderscheidingen
- Perswijn - mei/juni 2024: ***(*) Goed tot zeer goed | Sappig, fijne textuur, elegant
- De Grote Hamersma - december 2023: Sterwijn | 8,5 | Erg geslaagd
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.