Wijnstreek: Elzas

De Elzas is de meest oostelijke wijnstreek van Frankrijk, gelegen tegen de Duitse grens aan. De Duitse invloeden zijn in dit gebied onmiskenbaar aanwezig: De Elzas wijn draagt niet in de eerste plaats de naam van de geografische herkomst, maar de gebruikte druivenrassen geven de wijnen hun naam. Dit is ongebruikelijk in de Franse wijnbouw.

Er worden met name stille witte wijnen geproduceerd met een frisse fruitsmaak. Er wordt ook een klein percentage rode wijn gmaakt en het percentage Crément d’Alsace (mousserende wijn) neemt ook gestaag toe.

Met uitzondering van de crémant wordt Elzas wijn altijd gebotteld op de slanke, groene fluitfles, de bouteille flûte. Dit type fles is wettelijk voorgeschreven.

Klimaat, Bodem & Ligging:

Aan de westkant van de Elzas beschermen de Vogezen dit gebied tegen de wind die regen aanvoert vanuit het noorden van Frankrijk. De wijngaarden staan met name aangeplant op de oostelijke voetheuvels, waar ze optimaal profiteren van de ochtendzon. In deze streek is er ook een lange, droge, warme herfst, wat voor veel druivenrassen ideale omstandigheden oplevert. Ook kunnen hierdoor late-oogstwijnen worden gemaakt.

De Elzas kent een complexe geologie met een brede variatie in grondsoorten (met name kalkrijk en mergelrijk). Kalkrijke bodems nemen gemakkelijk warmte aan en zijn, doordat er vaak scheuren inzitten, goed water doorlatend. Mergel (ontstaan uit kalk en klei) is zwaarder en water kan er minder goed in doordringen, maar is rijk aan mineralen. De kenmerken van de wijn kunnen vanwege deze verschillende bodems duidelijk verschillen van perceel tot perceel, ook al zijn dezelfde wijnmaak technieken toegepast.

De wijngaarden in de Elzas beslaan ongeveer 1,7% van het totale oppervlak aan wijngaarden in Frankrijk. De meeste en vaak ook de beste wijngaarden van de Elzas treffen we aan op de heuvels aan de voet van de Vogezen.

Belangrijkste wijnen in de Elzas:

De belangrijkste druivenrassen in de Elzas zijn in volgorde van meest aangeplant:

Riesling:

Dit is de meest aangeplante druif in de Elzas. Ze geeft de wijn een uitgesproken fruitig karakter met tonen van groen fruit en citrus- en steen fruit. Er worden ook late-oogstwijnen gemaakt met meer body en intensere smaken. Soms zit er een zweem van zoet in. De beste wijnen worden nog beter van rijping op de fles en ontwikkelen daarbij een vaak rokerige, honingachtige smaak met vaak petroleum-achtige aroma’s

Pinot Blanc:

Deze druif wordt vaak gebruikt voor de basiswijn van de crémant d’Alsace. Ze levert soepele wijn met een licht bouquet op.

Gewurztraminer:

Deze druif zorgt voor een intens geparfumeerde witte wijn, die droog, iets zoet of half zoet kan zijn, met veel body, een hoog alcoholpercentage en een laag zuurgehalte. Typische smaken zijn een bloemig parfum, tropisch fruit, steenvruchten en muskaatachtige zoete specerijen (zoals gember). De meeste van deze wijnen kan je het beste jong drinken.

Pinot Gris:

De overheersende stijl is droog tot iets zoete, halfzoete en zoete witte wijn met veel body en smaken van tropisch fruit (gember, banaan, meloen), soms met een vleug honing.

Sylvaner:

Dit was vroeger de druif met de meeste opbrengst in de Elzas. In de loop der jaren is er helaas veelal matige kwaliteitwijn van gemaakt, waardoor hij minder populair is geworden. Wanneer de wijnen op een goede locatie staan en wanneer de wijnboer de opbrengst beperkt, kan er ook een goede kwaliteit wijn van deze druifsoort gemaakt worden. De wijn is heeft een karakteristieke frisheid met aroma’s van citrusvruchten, witte bloemen en vers gemaaid gras.

Pinot noir:

Dit is de enige druif die is toegestaan om rode AOC wijn in de Elzas te maken. Hij wordt ook vaak gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d’Alsace. De wijn heeft doorgaans een lichte body met uitgesproken, geparfumeerd rood fruit en lichte tannine.

Muscat:

Er zijn twee soorten Muscat druiven in de Elzas: Muscat d’Alsace en Muscat Ottonel. De geur en smaak van deze wijnen doet onmiskenbaar denken aan de druif zelf. Ze is fris en heeft een klein bittertje. Ook zijn er vaak subtiele bloemige tonen te onderscheiden.

AOP’s:

Er zijn verschillende appellations in de Elzas:

  • Alsace AOP : basis appellation voor de gehele regio
  • Alsace Grand Cru AOP: wijnen van de beste wijngaarden, waar strengere regels voor gelden. Er zijn in totaal 51 geklasseerde wijngaarden, die onder de laatste categorie vallen. De naam van de wijngaard staat bij deze wijnen altijd op het etiket vernoemd en alle 51 zijn erkend als aparte appellations.
  • Crémant d’Alsace AOP: bedoeld voor mousserende Elzas wijnen.

Riesling, Gewurztraminer, Pinot gris en de Muscat zijn de zogenaamde edele druivenrassen in de Elzas. Alleen de wijnen die van deze druiven gemaakt zijn, mogen het Alsace Grand Cru AOC label dragen.

Ons assortiment met wijnen uit de Elzas: