Wijnstreek: Beaujolais

Direct ten zuiden van de Bourgogne ligt de wijnstreek Beaujolais. Vooral de gamay druif wordt hier verbouwd. Beaujolais is één van de bekendste wijnnamen. Goede Beaujolais is makkelijk drinkbaar, sappig en smaakt naar fris jong fruit. In de Beaujolais liggen ongeveer 21.800 hectare wijngaard

Klimaat, Bodem & Ligging:

De Beaujolais ligt tussen twee bergketens in: In het oosten de Saône en in het westen de Loire. De bergen in het westen bieden enerzijds bescherming, maar hierdoor is er ook veel regen en onweer in dit gebied. Er is een groot verschil in temperatuur tussen zomer en winter: ’s zomers kan de temperatuur oplopen tot 40 graden, terwijl het ’s winters makkelijk een graad of 7 kan vriezen. De Gamay druif loopt vroeg uit, waardoor vorst in de lente gevaarlijk kan zijn. Op de hellingen heefst vaak een weldadige warmte. De druiven groeien dan ook beter op de hellingen dan in het dal, waar het vaak te vochtig en koud is.

De Beaujolais kan qua bodemgesteldheid opgedeeld worden in 2 gebieden.

In het zuiden wordt de ‘vin de primeur’ geproduceerd: een vanouds bekende, lichtvoetige, eenvoudige karaf wijn. Het landschap is hier minder glooiend en de bodem bestaat met name uit kalkhoudende klei en leemaarde.

In het noorden vinden we graniet, soms vermengd met mangaan. Dat is een broos grauwwit metaal, wat juist zorgt voor zeer goede omstandigheden op kwaliteitswijnen te maken.

Belangrijkste wijn en AOP’s in deze streek:

Uiteraard is beaujolais de belangrijkste wijn in deze streek. Het is een rode wijn met lichte en gemiddelde body, heeft een gemiddeld tot hoog zuurgehalte en een laag tanninegehalte. Ze worden doorgaans niet op hout gerijpt en hebben uitgesproken aroma’s van rood fruit (aardbei, framboos, kers) met soms een vleugje van specerijen (kaneel/peper). De wijnen kunnen het beste jong gedronken worden, hoewel sommige van de beste wijnen uit de Crus Beaujolais wel beter kunnen worden van flesrijping.

Ook deze streek kent hiërarchie in appellations, net als in andere delen van Frankrijk. Onderaan staan de algemene appellations: Beaujolais AOP en Beaujolais Nouveau AOP. Het enige verschil tussen deze twee is, dat de wijn in de categorie Beaujolais Nouveau kort na de oogst in november op de markt wordt gebracht. Het is een heel lichte versie van Beaujolais.

Het appellation Beaujolais Villages AOP is bedoeld voor wijnen met een betere kwaliteit, van de granietheuvels uit het noorden van de streek. Binnen in de dorpen die in dit gebied liggen, zijn 10 dorpen aangewezen waarvan de wijnen als de beste worden beschouwd. Zij hebben allemaal hun eigen appellation. Dit zijn de Crus Beaujolais. De bekendste zijn Fleurie, Brouilly, Morgon en Moulin-à-Vent.