Geschiedenis van wijn
Waar veel mensen aan denken als ze wijn horen is de oudheid van het product. Veel mensen gaan er vanuit dat wijn zo oud mogelijk moet zijn, dit is echter niet de waarheid. Wat interessant is, is de vraag waarom mensen wijn direct met oud in verbinding brengen? Dit komt door de oudheid van het product zelf, want de wijnproductie zou al zo’n 7.000 jaar geleden zijn gestart in Georgië (echter is dit natuurlijk niet zeker).
De wijnproductie startte dus al heel lang geleden in het Nabije Oosten, maar hoe is het hier terecht gekomen? Dit is te danken aan de Romeinen, vandaar ook dat de Romeinen vaak afgebeeld worden met wijn als voornaamste drank bij hun maaltijden. Verschillende wijngebieden in Europa zijn ontstaan na de komst van de Romeinen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Catalonië, het Moezelgebied en Bordeaux. Echter was de kunst van de wijnproductie toen nog niet zo goed als nu, er werden verschillende kruiden toegevoegd om de wijn meer smaak te geven.
In 1600 was Nederland een van de eerste landen die startte met de wereldwijde wijnhandel. In die tijd werd bepaald in welke gebieden welke wijnen geproduceerd konden worden. Toen was dit nog vrij amateuristisch geregeld, pas 300 jaar later kwam hier verandering in. In 1900 besefte mensen dat de wijngebieden juridisch en dus volgens wetgeving vastgezet moeten worden. Zo kon er geen misbruik worden gemaakt van de naam, want niet elke wijn is vernoemd naar de druifsoort. Verschillende wijnen zijn vernoemd naar de streek waar deze is geproduceerd.
Witte wijn kleur
Veelal wordt gedacht dat witte wijn alleen maar wordt gemaakt van witte druiven, echter is dit niet zo. Witte wijn kan namelijk ook worden gemaakt van blauwe druiven, echter wordt hierbij de schil verwijderd waardoor de kleur niet wordt overgenomen. De schil wordt er vanaf gehaald voor het vergisten. Ook de schil van de witte druif wordt er vanaf gehaald voor het vergisten, alleen het sap van de druif wordt gebruikt.
Witte wijn temperatuur
In de meeste huishoudens wordt witte wijn vaak op een temperatuur tussen de 4 en 6 graden bewaard in de koelkast. Deze temperatuur is geen probleem voor een wat goedkopere, zoetere witte wijn. Maar heb je een duurdere, vaak kwaliteitswijn, in huis gehaald, dan zijn deze temperaturen te koud voor een lekkere witte wijn. De ideale temperatuur van witte wijn ligt tussen de 10 en 12 graden. Dit betekent dat je de wijn beter niet in de koelkast kunt bewaren, maar op een andere koele plek in huis. Dit is ook de reden dat er tegenwoordig steeds meer aparte koelers zijn speciaal voor wijn, de zogenaamde wijnkoelers. Naast dat dit er altijd er mooi uitziet in de keuken of in het restaurant dient het dus ook nog echt ergens voor. Natuurlijk is niet iedere wijn hetzelfde, en hierdoor dus niet altijd op dezelfde temperatuur het best. De temperatuur waarop wijn wordt geserveerd bepaald hoe goed de geur en smaak eruit komen. De halfdroge wijnen zoals Verdejo of Gruner Veltliner serveer je bijvoorbeeld op een iets wat lagere temperatuur.
Let op dat je de wijn pas koud legt wanneer je weet dat je hem gaat drinken. Wanneer je bijvoorbeeld de wijn al in huis haalt om wat later te gaan drinken is het niet goed om de wijn al gelijk in de koelkast te leggen. Als de wijn te koud wordt gaat dit namelijk ten kosten van de smaak. Het is dan beter om de wijn tijdelijk te bewaren op een donkere niet al te warme plek, denk hierbij aan een kelder.
Witte wijn in glas
Er zijn niet voor niks verschillende wijnglazen, welke wijn drink je dan uit welk glas. Witte wijnglazen zijn kleiner, maar waarom is dit zo? Een rode wijn wordt geschonken op kamertemperatuur (het liefste 18 graden), een witte wijn daarentegen wordt koud gelegd. Doordat een wijn in een kleiner glas zit warmt deze minder snel op, er kan minder lucht bij komen. De bolling bij een wijnglas is belangrijk om deze goed te kunnen walsen. De steel is ervoor om de wijn vast te houden, wijn mag namelijk niet vast worden gehouden bij de kelk (bovenkant). Dit omdat de wijn dan wordt opgewarmd, maar dit is niet de enige reden. Vroeger aten we veelal met onze handen, hierdoor bleven verschillende geuren aan onze handen zitten. Bij het drinken van wijn ontvangen je hersenen ongeveer 20% van de informatie door geur, wanneer mensen het glas dus aan de bovenkant vasthouden ontvang je ook geur van je handen. In een fles wijn zitten gemiddeld zo’n 700 druiven verwerkt. In één glas wijn zitten dus zo’n 125 druiven. Je zou zeggen dat er dus niks gezonders is dan een lekker glas wijn.
Wijn productie
De productie van wijn gebeurd op een zeer traditionele manier, dat terwijl deze tijd zoveel juist mechaniseert. Tuurlijk zijn er bepaalde processen makkelijker geworden, maar de oude elementen blijven de basis voor de productie. Hier dus een aantal leuke wijntjes over het gehele proces van het plukken tot aan de fles.
Wist je dat wijn in landen waar het klimaat zeer warm is de druiven vaak ’s nachts worden geplukt? Dit omdat de druiven vanaf de teelt tot aan de wijnhuizen vaak een (relatief) lange rit door moeten maken. Wanneer de temperatuur is afgekoeld in de nacht behouden de druiven beter hun fruitsmaak en oxideren minder snel op weg naar de winery. Ook de wijnvaten zijn van groot belang, want het hout bepaald een hoop. De wijnmakers kunnen niet zomaar aan vaten komen, ze willen namelijk iets speciaals. De beste vaten zijn namelijk gemaakt van eikenbomen die minimaal 180 jaar oud zijn. Pas dan geeft het hout de beste aroma’s af. Daarnaast is het ook nog eens zo dat vaten van bomen uit de Verenigde Staten een andere smaak afgeven dan bomen uit bijvoorbeeld Frankrijk.
Witte wijn houdbaarheid
Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet. Flessen met een schroefdop zijn voor directe consumptie en helaas niet lang te bewaren. Wil je maar 1 glaasje wijn drinken? Kies dan voor een fles wijn met een kurk afsluiting. Deze kun je langer laten staan dan een fles met een schroefdop. Witte wijn drink je over het algemeen gekoeld, dus die bewaar je toch in de koelkast? Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als je ‘m in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Hoe zit dit met een ongeopende fles? Witte wijn en rosé moeten het hebben van hun frisheid en het gros kan daarom het beste binnen een jaar gedronken worden. Er zijn wel uitzonderingen. Houtgerijpte witte wijnen kunnen bijvoorbeeld langer worden bewaard. Ook voor witte wijnen geldt dat dit per wijn afhankelijk is van onder andere het alcoholpercentage, de zuurgraad, de hoeveelheid restsuikers en de hoeveelheid tannines. Ook voor witte wijn geldt dat je een fles met een schroefdop net zo lang kunt bewaren als een fles met een kurk. Afhankelijk van het type wijn is dit tussen de één en tien jaar.