Wijnglazen
Niet alleen is het belangrijk om een passende wijn te drinken bij bijvoorbeeld een heerlijk gerecht, ook het glaswerk is van ongekend belang. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten glazen voor verschillende soorten wijn. Dit heeft alles te maken met de soort wijn dat je drinkt. We lichten dit verder toe.
Wijnglazen witte wijn
Witte wijnglazen zijn kleiner, maar waarom is dit zo? Een rode wijn wordt geschonken op kamertemperatuur (het liefste 18 graden), een witte wijn daarentegen wordt koud gelegd. Doordat een wijn in een kleiner glas zit warmt deze minder snel op, er kan minder lucht bij komen. De bolling bij een wijnglas is belangrijk om deze goed te kunnen walsen. De steel is ervoor om de wijn vast te houden, wijn mag namelijk niet vast worden gehouden bij de kelk (bovenkant). Dit omdat de wijn dan wordt opgewarmd, maar dit is niet de enige reden. Vroeger aten we veelal met onze handen, hierdoor bleven verschillende geuren aan onze handen zitten. Bij het drinken van wijn ontvangen je hersenen ongeveer 20% van de informatie door geur, wanneer mensen het glas dus aan de bovenkant vasthouden ontvang je ook geur van je handen. In een fles wijn zitten gemiddeld zo’n 700 druiven verwerkt. In één glas wijn zitten dus zo’n 125 druiven. Je zou zeggen dat er dus niks gezonders is dan een lekker glas wijn.
Wijnglazen rode wijn
Rode wijnglazen zijn groter, maar waarom is dit zo? Een rode wijn wordt geschonken op kamertemperatuur (het liefste 18 graden), een witte wijn daarentegen wordt koud gelegd. Doordat een wijn in een kleiner glas zit warmt deze minder snel op, er kan minder lucht bij komen. Rode wijn gaat er ook bij gebaat om wat meer zuurstof te ontvangen in het glas, vandaar dat de kelk breder is. De bolling bij een wijnglas is belangrijk om deze goed te kunnen walsen. De steel is ervoor om de wijn vast te houden, wijn mag namelijk niet vast worden gehouden bij de kelk (bovenkant). Dit omdat de wijn dan wordt opgewarmd, maar dit is niet de enige reden. Vroeger aten we veelal met onze handen, hierdoor bleven verschillende geuren aan onze handen zitten. Bij het drinken van wijn ontvangen je hersenen ongeveer 20% van de informatie door geur, wanneer mensen het glas dus aan de bovenkant vasthouden ontvang je ook geur van je handen. In een fles wijn zitten gemiddeld zo’n 700 druiven verwerkt. In één glas wijn zitten dus zo’n 125 druiven. Je zou zeggen dat er dus niks gezonders is dan een lekker glas wijn.
Wijnglazen rosé wijn
Net als bij een witte wijn wordt ook rosé koud gedronken. Voor rosé wordt dus net als bij witte wijn een wat kleiner glas gebruikt. Doordat een wijn in een kleiner glas zit warmt deze minder snel op, er kan minder lucht bij komen. Rode wijn gaat er ook bij gebaat om wat meer zuurstof te ontvangen in het glas, vandaar dat de kelk breder is. De bolling bij een wijnglas is belangrijk om deze goed te kunnen walsen. De steel is ervoor om de wijn vast te houden, wijn mag namelijk niet vast worden gehouden bij de kelk (bovenkant). Dit omdat de wijn dan wordt opgewarmd, maar dit is niet de enige reden. Vroeger aten we veelal met onze handen, hierdoor bleven verschillende geuren aan onze handen zitten. Bij het drinken van wijn ontvangen je hersenen ongeveer 20% van de informatie door geur, wanneer mensen het glas dus aan de bovenkant vasthouden ontvang je ook geur van je handen. In een fles wijn zitten gemiddeld zo’n 700 druiven verwerkt. In één glas wijn zitten dus zo’n 125 druiven. Je zou zeggen dat er dus niks gezonders is dan een lekker glas wijn.
Wijnglazen mousserende wijn
Mousserende wijn wordt gekenmerkt door een heerlijke bubbel, dit vereist wederom een ander glas. Om het koolzuur minder snel te laten ontsnappen wordt meestal gebruik gemaakt van een glas wat zeer recht omhoog gaat met een klein drinkgedeelte. Dit noemt met een ‘flûte’. Echter wordt mousserende wijn soms ook gedronken in een heel breed glas, een coupe zogenaamd. Dit drinkt makkelijker en ziet er volgens veel mensen zeer fancy uit, echter ontsnapt het koolzuur sneller.
In ons assortiment bevindt zich een uniek type glas speciaal voor mousserende wijn, namelijk het Veloce Champagneglas. Het Veloce Champagneglas ontwierp Riedel zo dat het complexe karakter van deze luxe en delicate mousseux optimaal tot z’n recht komt. Zo is de kelk van het glas niet smal en recht, zoals bij een flûte, maar eivormig. Dit zorgt ervoor het het gelaagde aroma van de Champagne zich volledig kan ontvouwen. Ook is het glas op de bodem voorzien van een bubbelpunt, oftewel een iets opgeruwd puntje in het glas, dat zorgt voor een mooie, constante stroom aan delicate bubbeltjes. Zonder meer ons favoriete Champagneglas!