Geschiedenis van wijn
Waar veel mensen aan denken als ze wijn horen is de oudheid van het product. Veel mensen gaan er vanuit dat wijn zo oud mogelijk moet zijn, dit is echter niet de waarheid. Wat interessant is, is de vraag waarom mensen wijn direct met oud in verbinding brengen? Dit komt door de oudheid van het product zelf, want de wijnproductie zou al zo’n 7.000 jaar geleden zijn gestart in Georgië (echter is dit natuurlijk niet zeker).
De wijnproductie startte dus al heel lang geleden in het Nabije Oosten, maar hoe is het hier terecht gekomen? Dit is te danken aan de Romeinen, vandaar ook dat de Romeinen vaak afgebeeld worden met wijn als voornaamste drank bij hun maaltijden. Verschillende wijngebieden in Europa zijn ontstaan na de komst van de Romeinen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Catalonië, het Moezelgebied en Bordeaux. Echter was de kunst van de wijnproductie toen nog niet zo goed als nu, er werden verschillende kruiden toegevoegd om de wijn meer smaak te geven.
In 1600 was Nederland een van de eerste landen die startte met de wereldwijde wijnhandel. In die tijd werd bepaald in welke gebieden welke wijnen geproduceerd konden worden. Toen was dit nog vrij amateuristisch geregeld, pas 300 jaar later kwam hier verandering in. In 1900 besefte mensen dat de wijngebieden juridisch en dus volgens wetgeving vastgezet moeten worden. Zo kon er geen misbruik worden gemaakt van de naam, want niet elke wijn is vernoemd naar de druifsoort. Verschillende wijnen zijn vernoemd naar de streek waar deze is geproduceerd.
Rosé seizoen
Rosé is een echte wijn om te drinken in de zomer, maar hoe komt dit? Rosé is een wijn die koud wordt gedronken, hierdoor past het dus perfect bij het warme weer. Een mooie rosé is erg verfrissend dorstlessend. Echter is het niet zo dat rosé alleen maar in de zomer te drinken is, het gaat immers om de voorkeur van de persoon die drinkt. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een lekkere rosé als aperitief, of bijvoorbeeld wanneer mensen een rode wijn wat te vol vinden.
Rosé kleur
Veel mensen denken nog steeds dat rosé ontstaat door rode en witte wijn door elkaar te mixen. Niets is echter minder waar! Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven (met soms wel wat witte druiven erbij) waarbij de schillen al vroeg in het productieproces uit het sap (de most) worden gehaald. Daardoor blijft de kleur licht. Rosé is er in alle tinten roze. Sommige zijn bijna oranje, andere zijn nauwelijks van wit te onderscheiden. Een veelgemaakte denkfout is dat donkere rosé zoet is en lichte rosé juist droog. De kleur van rosé zegt echter niets over de smaak. Het zegt alleen iets over hoe lang de schilletjes van de druiven in de most zijn gebleven. Hoe donkerder en dikker de schil, hoe meer kleur.
Rosé temperatuur
Je kunt rosé het beste serveren op een temperatuur van 6-9 graden Celsius. Zeker omdat deze wijn vooral in de zomer gedronken wordt en je glaasje wijn daardoor sneller opwarmt, door contact met warme lucht en zonlicht.
Rosé in glas
Net als bij een witte wijn wordt ook rosé koud gedronken. Voor rosé wordt dus net als bij witte wijn een wat kleiner glas gebruikt. Doordat een wijn in een kleiner glas zit warmt deze minder snel op, er kan minder lucht bij komen. Rode wijn gaat er ook bij gebaat om wat meer zuurstof te ontvangen in het glas, vandaar dat de kelk breder is. De bolling bij een wijnglas is belangrijk om deze goed te kunnen walsen. De steel is ervoor om de wijn vast te houden, wijn mag namelijk niet vast worden gehouden bij de kelk (bovenkant). Dit omdat de wijn dan wordt opgewarmd, maar dit is niet de enige reden. Vroeger aten we veelal met onze handen, hierdoor bleven verschillende geuren aan onze handen zitten. Bij het drinken van wijn ontvangen je hersenen ongeveer 20% van de informatie door geur, wanneer mensen het glas dus aan de bovenkant vasthouden ontvang je ook geur van je handen. In een fles wijn zitten gemiddeld zo’n 700 druiven verwerkt. In één glas wijn zitten dus zo’n 125 druiven. Je zou zeggen dat er dus niks gezonders is dan een lekker glas wijn.
Rosé productie
In principe is rosé ook gewoon te schalen onder wijn, ondanks dat veel mensen dit als minderwaardig zien. Rosé heeft daardoor een lange tijd ook een slechte naam gehad, mensen waardeerden de wijn niet zoals een rode of witte wijn. Dit terwijl de rosé ook net zo’n mooie productie doormaakt. Het mooie van de productie van rosé is dat deze niet regio gebonden is. De grootste producenten zijn Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Maar ook Zuid-Amerika (Chili, Uruguay), Duitsland en Australië staan hun mannetje. Deze roze wijn bestaat meestal uit een mengsel van verschillende druiven. De meest gebruikte druivensoorten zijn Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault en Pinot Noir. Veel mensen zullen zeggen dat de beste droge rosé uit de Franse Provence komt, maar er zijn heel veel wijnregio’s en landen waar de rosé gemaakt wordt. Elke regio staat weer bekend om zijn eigen stijl en druivenrassen die gebruikt worden.
Rosé houdbaarheid
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een mooie rode wijn is het bij rosé niet de bedoeling om deze meerdere jaren te laten liggen. Het is daarom ook af te raden om een oude rosé aan te schaffen. Echter is dit vaak ook niet de intentie van een consument, want rosé is over het algemeen seizoensgebonden en dus kopen mensen rosé om vrij direct te consumeren. Doordat de rosé een zeer jonge wijn is, is de prijs vaak ook wat kleiner. Veel mooie rosé’s liggen rond de 10 euro. Met het mooie weer is dus zeker aan te raden.