Geschiedenis van wijn
Waar veel mensen aan denken als ze wijn horen is de oudheid van het product. Veel mensen gaan er vanuit dat wijn zo oud mogelijk moet zijn, dit is echter niet de waarheid. Wat interessant is, is de vraag waarom mensen wijn direct met oud in verbinding brengen? Dit komt door de oudheid van het product zelf, want de wijnproductie zou al zo’n 7.000 jaar geleden zijn gestart in Georgië (echter is dit natuurlijk niet zeker).
De wijnproductie startte dus al heel lang geleden in het Nabije Oosten, maar hoe is het hier terecht gekomen? Dit is te danken aan de Romeinen, vandaar ook dat de Romeinen vaak afgebeeld worden met wijn als voornaamste drank bij hun maaltijden. Verschillende wijngebieden in Europa zijn ontstaan na de komst van de Romeinen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Catalonië, het Moezelgebied en Bordeaux. Echter was de kunst van de wijnproductie toen nog niet zo goed als nu, er werden verschillende kruiden toegevoegd om de wijn meer smaak te geven.
In 1600 was Nederland een van de eerste landen die startte met de wereldwijde wijnhandel. In die tijd werd bepaald in welke gebieden welke wijnen geproduceerd konden worden. Toen was dit nog vrij amateuristisch geregeld, pas 300 jaar later kwam hier verandering in. In 1900 besefte mensen dat de wijngebieden juridisch en dus volgens wetgeving vastgezet moeten worden. Zo kon er geen misbruik worden gemaakt van de naam, want niet elke wijn is vernoemd naar de druifsoort. Verschillende wijnen zijn vernoemd naar de streek waar deze is geproduceerd.
Rode wijn seizoen
Rode wijn, wanneer de temperaturen wat dalen krijgen veel mensen steeds meer zin in rode wijn. Hoe komt dit eigenlijk? Dit komt omdat de vaak zwoele rode wijnen een winters gevoel geven, ook door de donkere periode in de winter. Ook wordt rode wijn vaak gedronken bij verschillende vleesgerechten zoals stoofvlees of biefstuk. Dit zijn vaak typische gerechten die extra uitgebreid op tafel worden gezet met bijvoorbeeld de feestdagen in december. De eiwitten in het vlees verzachten namelijk de tannine in de wijn. Je stevige rode wijn zal met een stuk vlees zo nog beter smaken. Rode wijn en rood vlees is gouden (rode) combinatie. Ondanks dat is rode wijn natuurlijk ook heerlijk in de warmere dagen, wij zijn er in ieder geval altijd wel voor in.
Rode wijn kleur
Rode wijn is rood vanwege de schil van de druifsoort, hierdoor verschillen rode wijnen ook nog eens van kleur rood. In de druivenschillen zit anthocyanine. Hoe langer de wijn hieraan wordt blootgesteld, hoe donkerder de wijn wordt. Bij rosé wordt de rode druif maar heel kort geweekt, waardoor er een klein beetje smaak en kleur wordt afgescheiden. Hierdoor blijft de wijn licht roze, terwijl rode wijn donkerrood wordt.
Je zou denken, hoe ouder hoe donkerder. Echter is dit niet het geval, hoe langer de wijn blijft liggen, hoe lichter de kleur wordt. Hoe donkerder de rode kleur van de wijn, hoe scherper de smaak en hoe langer de schillen gebruikt worden. Aan jou om jouw voorkeur te bepalen!
Rode wijn temperatuur
Rode wijn in de koelkast, een doodzonde zouden sommigen zeggen. Echter is dit niet geheel terecht, hoezo niet? Rode wijn dient op kamertemperatuur te worden gedronken, dit is sinds ver in het verleden al de norm. In het verre verleden was kamertemperatuur dan ook zo’n 18 graden, tegenwoordig is dit normaliter een graad of 20/21. In de zomer kan dit zelfs nog veel hoger zijn, of te wel, kamertemperatuur veranderd. Om de wijn dus op die 18 graden te krijgen kan het dus goed zijn om deze een erg korte periode in de koelkast te leggen. Je moet hierbij dus goed opletten en je zult nooit geheel zeker weten welke temperatuur de wijn is, mits je deze meet.
Rode wijn in glas
Er zijn niet voor niks verschillende wijnglazen, welke wijn drink je dan uit welk glas. Rode wijnglazen zijn groter, maar waarom is dit zo? Een rode wijn wordt geschonken op kamertemperatuur (het liefste 18 graden), een witte wijn daarentegen wordt koud gelegd. Doordat een wijn in een kleiner glas zit warmt deze minder snel op, er kan minder lucht bij komen. Rode wijn gaat er ook bij gebaat om wat meer zuurstof te ontvangen in het glas, vandaar dat de kelk breder is. De bolling bij een wijnglas is belangrijk om deze goed te kunnen walsen. De steel is ervoor om de wijn vast te houden, wijn mag namelijk niet vast worden gehouden bij de kelk (bovenkant). Dit omdat de wijn dan wordt opgewarmd, maar dit is niet de enige reden. Vroeger aten we veelal met onze handen, hierdoor bleven verschillende geuren aan onze handen zitten. Bij het drinken van wijn ontvangen je hersenen ongeveer 20% van de informatie door geur, wanneer mensen het glas dus aan de bovenkant vasthouden ontvang je ook geur van je handen. In een fles wijn zitten gemiddeld zo’n 700 druiven verwerkt. In één glas wijn zitten dus zo’n 125 druiven. Je zou zeggen dat er dus niks gezonders is dan een lekker glas wijn.
Wijn productie
De productie van wijn gebeurd op een zeer traditionele manier, dat terwijl deze tijd zoveel juist mechaniseert. Tuurlijk zijn er bepaalde processen makkelijker geworden, maar de oude elementen blijven de basis voor de productie. Hier dus een aantal leuke wijntjes over het gehele proces van het plukken tot aan de fles.
Wist je dat wijn in landen waar het klimaat zeer warm is de druiven vaak ’s nachts worden geplukt? Dit omdat de druiven vanaf de teelt tot aan de wijnhuizen vaak een (relatief) lange rit door moeten maken. Wanneer de temperatuur is afgekoeld in de nacht behouden de druiven beter hun fruitsmaak en oxideren minder snel op weg naar de winery. Ook de wijnvaten zijn van groot belang, want het hout bepaald een hoop. De wijnmakers kunnen niet zomaar aan vaten komen, ze willen namelijk iets speciaals. De beste vaten zijn namelijk gemaakt van eikenbomen die minimaal 180 jaar oud zijn. Pas dan geeft het hout de beste aroma’s af. Daarnaast is het ook nog eens zo dat vaten van bomen uit de Verenigde Staten een andere smaak afgeven dan bomen uit bijvoorbeeld Frankrijk.
Rode wijn houdbaarheid
Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet. Flessen met een schroefdop zijn voor directe consumptie en helaas niet lang te bewaren. Wil je maar 1 glaasje wijn drinken? Kies dan voor een fles wijn met een kurk afsluiting. Deze kun je langer laten staan dan een fles met een schroefdop. Witte wijn drink je over het algemeen gekoeld, dus die bewaar je toch in de koelkast? Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als je ‘m in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Hoe zit dit met een ongeopende fles? Rode wijnen kun je over het algemeen zo’n 2 tot 10 jaar laten liggen. Hoe lang dit exact is, is onder andere afhankelijk van de balans tussen de zuurgraad, restsuikers, tannines en het alcoholpercentage. De meeste rode wijnen zijn bedoeld om meteen van te genieten en kun je maximaal drie jaar wegleggen. Deze wijnen worden er niet beter op als je ze langer bewaart. Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo’n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.