Riesling

Riesling is een van de meest geliefde witte druivensoorten ter wereld, bekend om zijn aromatische en vaak verfrissende wijnen. Deze druif staat bekend om zijn veelzijdigheid; van droog en strak tot weelderig zoet, Riesling heeft het allemaal. Oorspronkelijk komt Riesling uit Duitsland, maar het is inmiddels wereldwijd aangeplant en wordt gewaardeerd om zijn unieke vermogen om het terroir te weerspiegelen.

Smaak en klimaat

Riesling groeit het beste in koele klimaten waar de druiven langzaam kunnen rijpen. Dit zorgt voor een mooie balans tussen de natuurlijke zuren en de suiker in de druif. De smaak van Riesling varieert sterk afhankelijk van de regio en het klimaat waarin het wordt verbouwd. In koelere regio’s, zoals Duitsland en de Elzas, ontwikkelt Riesling vaak smaken van groene appel, limoen, en witte bloemen, met een kenmerkende hoge zuurgraad. Naarmate de druif rijper wordt, kunnen er ook tonen van perzik, abrikoos en honing ontstaan.

Riesling heeft de bijzondere eigenschap om goed te rijpen en complexe smaken te ontwikkelen naarmate de wijn ouder wordt. Wijnen die op de schillen zijn gefermenteerd, kunnen een lichte tanninestructuur en extra complexiteit krijgen. Bovendien kan het gebruik van edele rotting (Botrytis cinerea) zorgen voor intense, zoete dessertwijnen met smaken van gedroogd fruit en honing.

Topgebieden voor Riesling

Duitsland

Duitsland is zonder twijfel het moederland van de Riesling. Vooral in de regio’s Mosel, Rheingau en Pfalz worden enkele van de beste Rieslings ter wereld geproduceerd. In de Mosel, met zijn steile hellingen en leisteenbodems, zijn de wijnen vaak licht van alcohol, maar intens van smaak met een uitmuntende zuurgraad en delicate fruitaroma’s. Rheingau staat bekend om zijn meer gestructureerde en minerale Rieslings, terwijl Pfalz iets vollere wijnen levert met rijpere fruittonen.

Mosel valley / Moesel vallei

Frankrijk

In de Elzas, net over de grens van Duitsland, produceert men Riesling die iets voller is dan de Duitse stijl. Deze wijnen hebben een iets hoger alcoholpercentage en zijn vaak droog, met smaken van citrus, perzik, en soms een minerale ondertoon. De Elzas Rieslings staan bekend om hun vermogen om te rijpen en hun complexiteit in smaak.

Oostenrijk

Oostenrijk produceert ook uitstekende Riesling, vooral in de regio’s Wachau en Kamptal. Hier groeien de druiven op terrassen langs de Donau, wat resulteert in wijnen die vaak droog zijn, met een uitgesproken mineraliteit en levendige zuren. Oostenrijkse Rieslings staan bekend om hun strakke en precieze karakter, vaak met tonen van rijpe perzik en steenfruit.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten, en dan met name in de staat Washington, wordt Riesling steeds populairder. De wijnen uit Washington zijn vaak fruitiger en iets zachter in vergelijking met hun Europese tegenhangers, met smaken van rijpe appel, perzik en soms een vleugje tropisch fruit. Ook New York’s Finger Lakes-regio staat bekend om zijn frisse, aromatische Rieslings die qua stijl dicht bij de Duitse liggen.

Australië

Australië, vooral de Clare Valley en Eden Valley, produceert Rieslings die bekend staan om hun intensiteit en levendige zuurgraad. De Australische Rieslings zijn meestal droog en hebben uitgesproken citrusaroma’s, zoals limoen en citroen, met een kenmerkende knisperende frisheid.

Conclusie

Riesling is een druivensoort die waarin de terroir een grote rol speelt. Er is een breed scala aan smaken mogelijk, van strak en droog tot weelderig en zoet. Of je nu geniet van een verfrissende, minerale Riesling uit Duitsland of een rijke, fruitige variant uit de Verenigde Staten, er is altijd een Riesling die bij je past. Het is een druif die goed kan ouderen, waardoor zelfs oudere flessen een bijzondere ontdekking kunnen zijn. Santé!