La Casilla Bobal – Bodegas Ponce
- Van 30-70 jaar oude stokken op kalkrijke bodems
- Intens mineralig, lichtvoetig en verfijnd
- Heerlijk bij gebraden gevogelte, een lamstajine of gegrilde groenten
Heldere, robijnrode wijn met een loepzuivere en verfijnde geur van rijpe kers, framboos en kruiden (tijm, rozemarijn). Vol en sappig in smaak met rood fruit, een levendige frisheid en milde tannines. De aanhoudende finale heeft een goede bite met laurier en toast. Heerlijk om zo te drinken, of te serveren bij salade met kidneybonen, een lamstajine of kip uit de oven.
Kenmerken
- Jaargang2023
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage13%
- ProducentBodegas Ponce
- Land van herkomstSpanje
- StreekManchuela
- Serveer temperatuur18 graden
- AfsluitingKurk
- BijzonderhedenBiologisch
- Aantal in doos6
Spanje
Spanje is het derde wijnland wereldwijd op het gebied van volume en omzet, na Italië en Frankrijk. De bekendste wijnstreken zijn Rioja en la Mancha.
Spanje’s bekendste druivenras is de tempranillo. Andere bekende druiven van Spaanse origine zijn de garnacha, (grenache) en de murviedro (mourvèdre). De bekendste witte druiven zijn de albariño (waar de Rías Baixas van gemaakt wordt) en de verdejo (waar Rueda en palomino de Jerez van gemaakt wordt).
Extra informatie
La Casilla Bobal - Bodegas Ponce
Sinds mensenheugenis zijn er drie druivenrassen bepalend in de wijnbouw in Zuidoost-Spanje: garnacha, monastrell en bobal. Waar de twee eerstgenoemde internationale faam verwierven, werd de bobal veelal lokaal ingezet voor de productie van bulkwijnen, en raakte zo meer en meer in de vergetelheid. Dat deze druif echter ook schitterende klassewijnen kan opleveren, bewijst Manchuela-pionier Juan Antonio Ponce.Hij maakt zijn bijzonder verfijnde wijnen op zijn bodega in Iniesta, landinwaarts bij Valencia. De wijngaarden liggen er op hoogten tot ruim 800 meter boven zeeniveau en zijn beplant met veelal oude, ongetrainde en soms zelfs ongeënte stokken. De verschillende terroirs zorgen voor evenzo diverse bobal-expressies.
De druiven voor deze La Casilla komen van dertig tot zeventig jaar oude stokken op zeer kalkrijke bodems. Juan Antonio plukt ze met de hand en laat de hele trossen vergisten met behulp van druifeigen gisten. Na de gisting rijpt hij de wijn zeven maanden in Franse eikenhouten vaten, om ‘m vervolgens ongefilterd en ongeklaard te bottelen.
Het geeft een finesserijke, lichtvoetige en intens mineralige rode wijn, met een welhaast on-Spaans, want zeer bescheiden alcoholgehalte. Tegelijk heeft la Casilla voldoende kracht en structuur om bij een veelheid aan gerechten te passen en zelfs nog enkele jaren te kunnen rijpen. Een bijzonder mooie wijn!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.