La Tour Beaumont Val de Loire Gamay
- Verfijnde rode Loire van de gamaydruif
- Licht gekoeld erg lekker
- Heerlijk bij charcuterie en romige kaasjes
Originele, intens fruitige Gamay uit de Loire, gemaakt door een kleinschalige producent. Met z’n lichtvoetige, sappige karakter heerlijk als aperitief of bij charcuterie, gevolgelte of romige kaas.
Frankrijk
Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Qua omzet en volume zijn zij ook één van de grootste producenten. Concurrentie hierin heeft Frankrijk voornamelijk van Italië en Spanje. Al eeuwenlang maken franse wijnmakers wijnen zeer uiteenlopende wijnen van zeer hoog niveau. Veel andere landen proberen dan ook te leren van de kennis en ervaring die franse wijnmakers hebben.
Extra informatie
Val de Loire Gamay
Rode Loire is welhaast synoniem aan cabernet franc. Niet gek ook, want dat is de belangrijkste blauwe druif van de streek. Maar behalve cabernet franc staan er nog veel meer blauwe druiven, zoals cabernet sauvignon, malbec en gamay. Er valt dus nog genoeg te ontdekken.Bijvoorbeeld deze heerlijk fruitige en sappige Gamay van het kleinschalige familiedomein La Tour Beaumont in Haut-Poitou. De huidige wijnmaker Pierre Morgeau omschrijft zichzelf als een ‘vigneron indépendant’ en ‘artisan libre’, oftewel een onafhankelijke wijnboer en vrije ambachtsman. Precies zo maakt hij ook zijn wijnen.
De vier hectaren wijngaard met gamaystokken staan op een bodem van silex en klei. Het beheer gebeurt veelal met de hand, zowel om de biodiversiteit te bevorderen als om de druiven gezond te houden en de opbrengsten in te perken. Synthetische bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze en compost komt van het vee van de buurman. Ook in de kelder wordt er zo natuurlijk mogelijk gewerkt.
Na de oogst worden de druiven ontsteeld en volgt een koele, temperatuur-gecontroleerde vergisting in roestvrijstalen cuves om het fruitige, soepele karakter van de gamaydruif te behouden. De wijn krijgt geen houtopvoeding en wordt jong gebotteld.
Het intens fruitige en sappige karakter maakt deze rode wijn heel geschikt als aperitief, maar hij beschikt tevens over voldoende concentratie en ‘bite’ om goed te combineren met charcuterie, gevogelte of romige kaas.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.