Isole e Olena Cepparello
- Een van de grootste wijnen van Chianti Classico
- Van sangiovese-expert Paolo de Marchi
- Kan gemakkelijk 2 jaar rijpen
Indrukwekkende Italiaanse rode wijn met een verfijnd aroma van gekonfijt rood fruit en een subtiele kruidigheid. De smaak is elegant en fris. Heerlijk bij verfijnde gerechten van kalfsvlees, parelhoen of fijn wild.
Kenmerken
- Jaargang2019
- Inhoud fles0,75ltr
- Alcoholpercentage15%
- ProducentIsole e Olena
- Land van herkomstItalië
- StreekToscane
- Serveer temperatuur17 - 18 graden
- AfsluitingKurk
- Aantal in doos6
Italië
Italië is een van de oudste wijnlanden van Europa en ook nog eens de grootste wijnproducent ter wereld, soms afgewisseld door Frankrijk. Door de enorme kennis en ervaring komen hier fantastische wijnen vandaan.
Wat Italië bovendien uniek maakt, is de enorme verscheidenheid aan inheemse druivenrassen die gebruikt worden in de wijnen. Door grote klimaatverschillen kunnen veel verschillende druiven groeien en rijpen.
Wijnkaartbeschrijving
Indrukwekkende Toscaanse rode wijn met een verfijnd aroma van licht gekonfijt rood fruit en een subtiele kruidigheid. De smaak zet elegant en fris in en ontwikkelt zich complex, met fraaie, mildeExtra informatie
Cepparello is een van de cultwijnen van Toscane. Hij wordt gemaakt door de charismatische Paolo de Marchi, een van de belangrijkste en meest gerespecteerde sangiovese-experts van het Chianti Classico-gebied.Het bijzondere verhaal van deze legendarische wijn is dat de Cepparello eigenlijk een topniveau Chianti Classico Riserva is, terwijl hij ‘maar’ als IGP Toscana door het leven gaat. Dat komt omdat De Marchi zijn Cepparello van 100% sangiovese maakt, dé historische Chianti-druif bij uitstek. Dat werd (opmerkelijk genoeg) lange tijd niet toegestaan door het Consorzio, dat voorschreef dat Chianti altijd een blend moest zijn.
Paolo hield voet bij stuk en maakte zijn Chianti Classico van 100% sangiovese – dan maar een declassificatie tot IGP. Het leverde zijn Cepparello de geuzenstatus van Super Tuscan op. Inmiddels heeft het Conzorzio dankzij de inspanningen van revolutionaire wijnmakers als De Marchi het licht gezien. Chianti Classico mag nu ook van 100% sangiovese worden gemaakt. Paolo’s Cepparello heeft deze erkenning echter allesbehalve nodig en is dus nog steeds een IGP Toscana.
Paolo gebruikt voor de Ceparello (die zijn naam ontleent aan het beekje dat door Isole e Olena stroomt) de mooiste en laatst geoogste selectie van zijn sangiovesedruiven. De stokken staan aangeplant op galestro (een mix van schist en klei) in wijngaarden op zo’n 400 meter hoogte. De wijngaarden liggen in subregio Barberino Tavarnelle, een van de topterroirs in Chianti Classico (Grand Cru Classifica A volgens Jancis Robinsons Italië-expert Walter Speller).
Na de oogst en schilinweking vergist de wijn in houten cuves. Er volgt een opvoeding van 18 maanden in nieuwe en gebruikte barriques van Frans en Amerikaans eiken. Het eindresultaat is een werkelijk fenomenale wijn, die het allerbeste van de sangiovesedruif en het Chianti Classico-terroir uitdrukt. Paolo’s signatuur toont zich in de uitgekiende balans en enorme finesse. Zonder meer een van de grootste wijnen van Italië.
Drinken bij
Heerlijk bij verfijnde gerechten van kalfsvlees, parelhoen of fijn wild.
Proefnotitie
Indrukwekkende Toscaanse rode wijn met een verfijnd aroma van licht gekonfijt rood fruit en een subtiele kruidigheid. De smaak zet elegant en fris in en ontwikkelt zich complex, met fraaie, milde tannine en een geurige, aanhoudende afdronk.
Houdbaarheid
Op dronk vanaf vier jaar na de oogst, gemakkelijk tot tien jaar houdbaar.
Onderscheidingen
- Vinum | Top of Toskana 2025: 97/100 punten | Perfekter Balance
- JamesSuckling.com – November 2024: #9 in Top 100 Wines of Italy | 99/100 punten | Possibly one of the best Cepparello ever
- Wine Spectator | Bruce Sanderson - augustus 2024: 96/100 punten | Shows fine balance
- Vinous | Antonio Galloni - augustus 2023: 97+/100 punten | A vivid, stunningly beautiful Cepparello that hits all the right notes
- The Wine Advocate | Monica Larner - maart 2023: 96/100 punten | The 2020 Cepparello brings Sangiovese to soaring heights.
- JancisRobinson.com | Walter Speller - mei 2023: 17++/20 punten | Polished, full, concentrated and supple
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.