Malbec

Malbec is een zeer aromatisch rood druivenras die zijn oorsprong heeft in de Bordeaux. De druif is donker en bevat veel kleurstof, waardoor het wijnen oplevert met veel body en een hoog tot gemiddeld tannine gehalte. De druif staat ook bekend onder de naam côt of auxerrois.

Smaak en klimaat

Het klimaat waar de druif groeit, heeft grote invloed op de uiteindelijke smaak. Een warm klimaat levert druiven op die goed gerijpt en zeer sappig zijn. Smaken van braam, zwarte pruim, kruidnagel en peper zullen naar voren komen.

In de iets koelere klimaten (zoals bijvoorbeeld in Frankrijk), zal de smaak van rood fruit meer overheersen. Het tannine gehalte zal hoger liggen dan in een warm klimaat, waardoor deze druif meer geschikt wordt als ondersteunende druif in een blend.

Over het algemeen geldt dat de druif zeer goed gedijt bij een warm en droog klimaat. Ze heeft een lange rijpingsperiode nodig en is zeer gevoelig voor schimmels en vorst. Houtrijping zal de tannines verzachten en een mooiere balans aan de malbec wijnen geven. De beste wijnen worden dan ook beter van houtrijping.

Topgebieden voor malbec

Frankrijk

In de Bordeaux wordt de malbec vaak gebruikt in een blend met cabernet sauvignon en/of merlot. In de Loire vallei wordt de malbec vaak gemengd met cabernet franc en gamay.

Argentinië

De malbec is het belangrijkste druivenras voor Argentijnse wijnen van de hoogste kwaliteit. 75% van de malbec druiven, wordt in Argentinië verbouwd. De grootste aanplant is in de regio Mendoza. Door het warme klimaat worden de druiven rijper en sappiger dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Dit levert wijnen op met aroma’s van donker fruit zoals bramen en pruimen. Vaak wordt er in Argentinië cépage wijn gemaakt van deze druivensoort.

Hieronder staan onze meest populaire wijnen waar malbec de hoofddruif is.