per fles
36,10
35,35
Deze prijs per fles is gebaseerd op een afname vanaf 18 flessen

Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos 0.5 liter

Deze Tokaji Aszú heeft een diep gouden kleur. Er is een palet van aroma’s te ontdekken: citrus, ananas, abrikoos en marmalade. De smaak is vol en rijk met frisheid, kracht en zeer goede lengte.

Kenmerken

Allergie informatie

  • Bevat sulfiet

Hongarije

Hongarije staat op de 7e plaats in Europa qua wijnproductie. Het kent een lange historie op het gebied van wijsmaken en er worden veel traditionele, veelzijdige wijnen gemaakt. De Tokaji en de rode Bikavér zijn de meest bekende wijnen van Hongarije. Ongeveer twee derde van de wijn die gemaakt wordt is wit. Veel wijnen zijn zoet of licht zoet, wat goed samengaat met de pittige Hongaarse keuken. Tokaji Aszú kan met 3, 4, 5 of 6 puttonyos aangeboden worden. Hoe hoger het aantal, des te zoeter en meer aromatisch de wijn.

Ligging wijngaard

De wijngaarden liggen op een plateau op 450m, niet ver van de Karpaten. Deze bergen geven de wijngaarden bescherming. De bodem is vulkanisch met concentratis van ijzer en löss.

Wijnkaartbeschrijving

De wijn heeft een diep gouden kleur en aroma's vancitrus, ananas, abrikoos en marmelade. De smaak isvol en rijk met frisheid, kracht en een zeer goede lengte.

Wijnspijssuggestie

Deze wijn is een klassieker bij foie gras. Eigentijds is de match met Thaise green curry chicken. Hij combineert ook mooi bij zachte blauwe kazen en natuurlijk bij mooie vers fruit desserts. Ook word

Extra informatie

Disznókó is één van de meeste bekende en hystorische wijngoederen in Tokaj en is opgericht in de 17e eeuw. Bij de wijnclassificatie van het Tokaji gebied in 1732 kreeg Disznókó met andere topwijngoederen de aanduiding 1e Cru. In de loop der eeuwen was het landgoed in het bezit van verschillende adellijke families. In 1992 kwam het in het bezit van AXA Millesimes, een groep met een aantal grote wijnbezittingen zoals Château Pichon-Longueville Baron in Bordeaux en Quinto do Noval in Oporto. In 1995 wordt László Mészáros bij Disznókó aangesteld en hij heeft sinds 2000 de algehele leiding over het wijngoed. Onder zijn leiding wint Disznókó aan aanzien. Hij maakt zich in en buiten Hongarije sterk voor de Renaissance van de Tokaji. Hij is voorstander van een frissere stijl van de zoete wijnen, in tegenstelling tot de vaak oxidatieve stijl van weleer. Voor deze wijn onderging 2/3 van de Aszú druiven na een lichte persing maceratie in een eerder bereide wijn van hetzelfde jaar. Het overige deel van de Aszú druiven (1/3) die de beste kwaliteit hadden, onderging -zonder persing- maceratie in gistende most gedurende 48-60 uur. Na persing werd de vergisting in roestvrije stalen vaten afgerond. Tot slot volgde rijping in eiken vaten waarvan 50/50 Frans en Hongaars: 25% hiervan was nieuw. Deze Tokaji Aszú heeft een diep gouden kleur. Er is een palet van aroma's te ontdekken: citrus, ananas, abrikoos en marmalade. De smaak is vol en rijk met frisheid, kracht en zeer goede lengte.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos 0.5 liter” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *